Om boken

Den digitala utvecklingen går allt snabbare och för vissa innebär den nya tidsåldern en drömresa full av äventyr och möjligheter. För andra ter sig framtiden mest skrämmande och stressande. Ur ett verksamhetsperspektiv ska vi både agila och stabila, leverera hög kvalitet till låg kostnad och se både helheten och delarna - på en och samma gång, och samtidigt ska vi hinna med att både leva och utvecklas.

 

Framtidens vinnare är de som hittar brytpunkten mellan det digitala och det fysiska. Människan klarar sig inte utan maskinen och vice versa, vi har olika uppgifter och är bra på olika saker. Det gäller att kapitalisera på våra respektive fördelar. Maskinen får med artificiell intelligens (AI) superkrafter och en i det närmaste oändlig kapacitet, men vi människor har något som maskiner inte har: drömmar, visioner, känslor, värderingar, viljan att bidra.

I begynnelsen sträckte sig människor mot gudarna för att få stöd, de senaste åren ter det sig som att vi fått en ny frälsare – i det digitala. Men samtidigt har allt fler upptäckt att livet på apparnas planet blir tyst, tomt, kallt och ensamt. I en tid då allt fler möten blir digitala blir det mänskliga mötet nu allt mer värt.   

 

Målet med den här boken är att ge dig hjälp och kraft in i din drömresa. Oavsett om du står mitt uppe i en förändring på jobbet eller söker efter meningen med livet, vill vi ge dig ett antal tydliga svar. Vi ger dig varför, konkreta vad och beskriver hur ditt företag eller din organisation kan bli en av morgondagens vinnare.

 

Tuva Palm, Strategisk rådgivare inom tech och digitalisering.

Är du osäker på hur den tekniska utvecklingen påverkar framtidens människor, organisationer och ledare? Eller bara nyfiken? Då ska du läsa Gilans och Hammarbergs senaste digitaliseringsbibel. Med handfasta råd, god kunskap och en stor dos humor får läsaren följa med på en resa från historien till dagens digitala djungel och mot en framtid på Apparnas Planet. Läs den och låt dig inspireras att ta dig an den framtid vi mer eller mindre omedvetet skapar idag.

Johan Dennelind, fd koncernchef Telia

Anna Johnson, VD Grant Thornton

Jag sträckläste boken. Tusen tack Arash och Jonas för att ni tar upp och besvarar utmanande frågor i dagens samhällsutveckling som är kopplade till hur vi ska bygga långsiktigt hållbara organisationer, företag, medarbetare och ledare. I en VUCA-värld där allt går snabbare, där vi slåss om kompetensen, den psykiska ohälsan ökar och där fokus ligger på data, digitalisering, tillväxt och lönsamhet, lyfter ni betydelsen av vårt välmående. För en sak är säker – vårt välmående kommer fortfarande att vara det som göra den största skillnaden för att vi till slut ska stå som vinnare. 

Förlaget

Liber är ett av Sveriges ledande förlag. Genom samarbete med de främsta forskarna och författarna erbjuder vi läromedel, kurslitteratur och managementlitteratur av hög kvalitet. Med målet att alla ska lyckas med sina studier står vi för kunskap som gör skillnad – genom hela livet.

Liber grundades redan 1897 och har idag en omsättning på 353 miljoner kronor och ca 105 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Solna på Råsundavägen 12.

Teamet bakom Apparnas Planet

© 2019 Arash Gilan och Jonas Hammarberg